Artikelindex

Steenuilen

De steenuil is een bedreigde soort. Landelijk heeft hij het heel moeilijk, maar in onze directe omgeving gaat het nog redelijk met hem. Door Vogelbescherming en een aantal andere organisaties is een landelijk beschermingsplan voor de steenuil opgezet. Dat houdt in dat er per gebied een aantal erven "steenuil vriendelijk" wordt gemaakt, waarna wordt uitgezocht waar de grootste broedsuccessen worden behaald.

Op die manier wordt stap voor stap ontdekt hoe je het de steenuil naar de zin kunt maken.
De Natuur- en Vogelwerkgroep Bemmel en de Stichting Lingewaard Natuurlijk doen mee aan dit project. 
In het kader van de herinrichting Gendtsche Oeverwal zijn op een aantal erven in Gendt en omgeving inmiddels steenuilenkasten geplaatst. Deze nieuwe nestkasten zijn voorzien van een steenmartersluis om eieren en/of kuikens te beschermen tegen de steenmarter.

Vóórdat dit project begon was de Natuur- en Vogelwerkgroep al jaren (vanaf 1991) bezig met nestkasten voor steenuilen. 

Woont u in een omgeving, die geschikt is voor de steenuil? Wilt u uw erf extra aantrekkelijk maken voor hem? 
Hier treft u een folder aan met uitleg en tips.

Hieronder enkele geluiden van uilen:
zang van een mannetje / steenuiljongen in het nest / steenuilroep

Nestkast op uw erf ?

Als u in een steenuil vriendelijke omgeving woont is het de moeite waard om op uw erf een nestkast op te hangen. Wanneer de uiltjes zich eenmaal bij u hebben gevestigd is de kans groot dat ze jarenlang blijven. Ze worden uw vriendjes. We komen graag langs om uw erf te beoordelen en een kast bij u op te hangen. 
De kosten zijn € 150,00 per kast, niet goedkoop, maar voor een heel goed doel. Voor informatie kunt u contact met ons opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Maatregelencatalogus

In 2009 heeft Landschapsbeheer Nederland een maatregelencatalogus voor de steenuil gepubliceerd. Hier kunt u deze vinden.
Meer informatie over steenuilen is te vinden op de website Steenuilenoverleg Nederland